Το κρυπτονόμισμα έχει πρόσφατα καταστεί ένας δημοφιλής τρόπος επένδυσης και μια κοινή μορφή για την πραγματοποίηση πληρωμών. Ωστόσο, κάποιοι επιτήδειοι συχνά εκμεταλλεύονται την κατανόηση (ή μη) των καταναλωτών – πολιτών ως προς τον τρόπο που λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα.
Το κρυπτονόμισμα είναι ένα είδος ψηφιακού νομίσματος που γενικά υφίσταται μόνο ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει κάποιο φυσικό νόμισμα ή χαρτονόμισμα, εκτός και αν κάποιος χρησιμοποιεί μια υπηρεσία που του επιτρέπει να ανταλλάξει το κρυπτονόμισμα με ένα φυσικό νόμισμα. Συνήθως κάποιος ανταλλάσει ένα κρυπτονόμισμα με κάποιον διαδικτυακά, μέσω κινητού ή υπολογιστή, χωρίς τη χρήση κάποιου μεσάζοντα όπως π.χ. μια τράπεζα. Τα Bitcoin και Ether είναι γνωστά κρυπτονομίσματα, ωστόσο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://econsumer.gov/en/ComplaintTrend#crnt, οι καταγγελίες παγκοσμίως ως προς τις λοιπές επενδύσεις, οι οποίες περικλείουν αυτές περί ψευτο-κρυπτονομισμάτων, ήταν αυξημένες κατά 200% το 2021 σε σχέση με το 2019. Στοιχεία από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα Econsumer.gov, στην οποία συμμετέχουν αρχές προστασίας του καταναλωτή σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως, καταδεικνύουν ότι οι λοιπές επενδύσεις ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία για την οποία καταγγέλθηκαν απάτες κατά τη διάρκεια του 2021.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συστήνει στους καταναλωτές να λαμβάνουν τα κάτωθι μέτρα προκειμένου να προστατεύονται από απάτες που μπορούν να προκύψουν από χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής ή από επενδύσεις στο εν λόγω νόμισμα:
- Κάνετε έρευνα πριν από την επένδυση στην οποία θα καταλήξετε. Ψάξτε στο διαδίκτυο για την εταιρία και το όνομα του κρυπτονομίσματος. Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά όπως ‘απάτη’, ‘αξιολόγηση’, ‘καταγγελία/παράπονο’ κτλ.
- Να είστε προσεχτικοί με τις εγγυήσεις και τις μεγάλες υποσχέσεις. Οι επιτήδειοι συχνά υπόσχονται ότι θα κερδίσετε χρήματα πολύ γρήγορα ή ότι θα εκταμιεύσετε μεγάλα ποσά και θα έχετε εξασφαλισμένες επιστροφές. Μπορεί να σας προσφέρουν δωρεάν χρήματα σε μετρητά ή σε κρυπτονομίσματα, ωστόσο, ακόμα και αν διαφαίνεται υποστήριξη από κάποια διάσημα πρόσωπα, μην εξαπατηθείτε. Θα βγάλετε χρήματα αν είστε αρκετά τυχεροί και πουλήσετε το κρυπτονόμισμα πιο πολύ απ’ ότι το είχατε αγοράσει. Μην εμπιστεύεστε άτομα που λένε ότι γνωρίζουν κάποιο καλύτερο τρόπο να κερδίσετε χρήματα με κρυπτονόμισμα.
- Να γνωρίζετε ότι οι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων δεν ρυθμίζονται και δεν ασφαλίζονται από το κράτος όπως για παράδειγμα τα εθνικά νομίσματα που είναι κατατεθειμένα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, εάν διατηρείτε τα κρυπτονομίσματα σε μια άλλη εταιρία και αυτή παύσει τις δραστηριότητές της ή πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να παρέμβει και να παράσχει βοήθεια προκειμένου να σας επιστραφούν τα χρήματά σας.
- Οι πληρωμές με κρυπτονόμισμα δεν διέπονται από νομική προστασία. Εάν προβείτε σε αγορές με κρυπτονόμισμα και χρειαστεί να αμφισβητήσετε μια συναλλαγή να γνωρίζετε ότι δεν παρέχεται νομική προστασία, όπως ισχύει για τις αγορές σας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να πάρετε τα χρήματα σας πίσω.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα αυτού του είδους της απάτης παρακαλείστε όπως καταγγείλετε αυτήν στην ιστοσελίδα https://econsumer.gov/#crnt.
Οι καταγγελίες των καταναλωτών μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές για την προστασία του καταναλωτή ανά τον κόσμο να εντοπίζουν τις τάσεις και να συνεργάζονται για την πρόληψη αυτών των απατών σε διεθνές επίπεδο.